divendres, 23 de juny del 2017

El molest hàbit de compartit per Whatsapp alarmes falses


Ho diré en primer lloc, amb majúscules i negreta perquè quedi ben clar: NO S'HA DE COMPARTIR UNA ALARMA FALSA. Sigui en el medi que sigui. 

Amb motiu del ciber-atac que el divendres dia 12 de maig de 2017 QUE va afectar a nombroses empreses arreu del mon, s’ha tornat a posar en circulació la alarma falsa sobre un virus que suposadament “crema” el disc dur. Versions espanyoles d’aquesta alarma falsa circulen per e-mail com a mínim des de 2011. Amb el temps s’han anat afegint parts per augmentar la seva credibilitat, com per exemple els telèfons d’un suposat capità de la Guardia Civil. Més info sobre aquesta noticia falsa en particular es pot trobar en aquest enllaç.


Aquest és només un exemple d’alarma falsa que he rebut per Whatsapp de tres fonts diferents.

És realment molest haver de verificar les noticies alarmistes que m’arriben cada dos per tres. Màxim tenint present que qualsevol pot comprovar la seva falsedat només fent una cerca amb el Google, que normalment no porta més de 60 segons. Molt sovint només caldrà posar en el cercador de Google les quatre o cinc primeres paraules del missatge. Per exemple, en el cas del “virus de Windows live” només cal posar a Google les paraules “virus windows live” perquè en el primer lloc dels resultats de cerca surti informació sobre la falsedat de la alarma.

La majoria de les vegades la mateixa noticia alarmista presenta un trets que ja ens fan sospitar de la seva veracitat. Tot seguit dono algunes pistes:

-Invariablement ens invita a una màxima difusió, cosa que ja d’entrada ens ha de fer malfiar.

-Qualsevol noticia que contingui expressions com “El próximo lunes...” o “ayer...” sense més referencies a dates concretes, és de ben segur una noticia falsa.

-La noticia en sí mateixa acostuma a tenir incoherències (en la del “virus de Windows live” es diu que “quema el disco duro”, la qual cosa és impossible).

-Redacció amb molts errors. Les noticies falses acostumen a ser escrites per gent amb poca formació.

-Inclusió de missatges que suggereixen conspiracions i secretisme, del tipus de “las autoridades no quieren que sepas...”.

Mai, repeteixo MAI, compartiu una noticia (sigui la que sigui) només perque en la mateixa noticia us ho demanin. Propagar alarmes falses significa posar en estat d’alerta a un munt de gent de forma innecessària. Ja tenim tots plegats prou problemes reals com per haver-nos de preocupar per problemes inventats. Si comprovem qualsevol noticia alarmista que ens arribi, abans de fer-ne difusió, ajudarem a que la informació disponible en la xarxa sigui més fiable. Tots hi sortirem guanyant !.


Més info sobre noticies falses la podeu trobar en aquest enllaç http://elquesedeciencia.blogspot.com.es/2016/08/el-molest-habit-de-compartir-la-xarxa.html